субота, 12. јун 2010.

Kako se informisati o Erasmus Mundus programu?

Kao što ćete primetiti, u potpunosti preskačem pitanje "Šta je Erasmus Mundus" budući da verujem da se danas već više zna tome, a za šta je, pre svega, zaslužna nacionalna tempus kancelarija u Srbiji. Ukoliko biste, ipak, da osvežite svoje znanje o programu, preporučio bih ovu stranicu koju je napisao moj drug, iz gimnazije, a takođe jedan od Erasmus Mundus alumni-ja, Miloš Bošković.

Lično, sve informacije o programu, kao i o kursu koji krećem da slušam od jeseni 2010. sam našao sam, putem interneta. Ako znate šta treba da tražite, i uz to ste i malko uporni, nema te informacije koja će vam promaći.

Stranica od koje DEFINITIVNO treba krenuti jeste ova, na kojoj se nalazi spisak svih aktuelnih kurseva, tj. Master programa za koje se može aplicirati. Kao što možete videti, pretragu možete vršiti i po širim oblastima, ili, jednostavno, možete pronaći na listi konkretan program koji vam se učini interesantnim.

Pored toga, preporučujem i da odete na neku od prezentacija Erasmus Mundusa koji se par puta u toku godine održavaju na univerzitetima. Ali, u međuvremenu, pogledajte ovaj link - reč je o prezentaciji ove stipendije, sa veoma korisnim informacijama.

Posebno obratiti pažnju:

Rokovi:
Konkurs se okvirno otvara oktobra - novembra, i traje do kraja januara, i to za kurseve koji počinju na jesen iduće godine. Kao što vidite, vremena ima više nego dovoljno, ali treba se ipak organiyovati i ozbiljno pristupiti procesu prijave.

Sertifikat o znanju jezika:
Veoma bitna stavka - bez toga se praktično ne možete ni upisati na program studija. Ima, međutim, konzorcijuma univerziteta koji prihvataju da se najpre konkuriše za master, a onda kasnije dostavi potvrda o znanju jezika, ali najkasnije do početka master kursa. Ovo praktično znači da ne očajavate ukoliko momentalno nemate potvrdu - moguće je istu dobaviti i poslati i u međuvremenu, a nakon isteka roka za prijavu za master program. O tome, da li će vam konzorcijum dopustiti da kasnije obezbedite sertifikat, najbolje ćete se informisati u direktnoj komunikaciji sa univerzitetima koji sačinjavaju dati konzorcijum. Njihove službe za kontakt su veoma ažurne i redovno odgovaraju na email poruke.
Najčešće se programi sprovode na engleskom jeziku, te je najčešće i neophodan sertifikat o znanju istog. U tom slučaju preporučujem sertifikate o položenom TOEFL ili IELTS ispitu. Više informacija o njima ćete naći na stranici British Council kancelarije u Srbiji. Što se nivoa znanja tiče, ukoliko pribavljate IELTS, poznato mi je da će vam i ukupna ocena 6.5 završiti posao, dok će vam sedmica otvoriti svačija vrata. Vodite računa da zahtevate Academic Module kada prijavljujete ovaj ispit.

Ovoliko za početak, dok ću u nekom od narednih blogova pisati detaljnije o programu EMTTLF - European Master in Transnational Trade Law & Finance


Нема коментара:

Постави коментар